Tack till alla våra trogna sponsorer som stöttar och håller Rejsa rullande
Allmänt banåkaforum
Racerapporter Ring Knutstorp 2013-06-28
5715 besök totalt
Klakken
Linköping
Här sen Aug 2005
Inlägg: 172


Trådstartare
Ring Knutstorp 2013-06-28:
Rullade från jobbet i Tranås strax före lunch med sikte på Ring Knutstorp i Skåne. Lite trafik och tråkiga motorvägar var konceptet. Bra väder hela vägen med någon enstaka regnskur. Framme vid Knutstorp vi 15-tiden. Kopplade från släpet i depån och och satte kurs mot Köpenhamn för att hämta ett buteljerat Mackmyrafat. Visade sig vara mitt i centrala Köpenhamn med stoppförbud utanför butiken, men allt gick väl. Inga parkeringsböter och inga överkörda cyklister. På väg tillbaka till Knutstorp passerade jag Rådhuset och Tivoli. Runt Köpenhamn regnade det väsentligt mer och jag funderade över vad det kunde innebära för fredagens race. Var tillbaka på Knutstorp vid 18:30, lastade av bilen och gjorde iordning depåplatsen. Förvånansvärt glest i depån, men Knutstorp ligger ju en bit bort för de flesta i Challenge. Avslutade kvällen i "stugbyn" med grillning i gott sällskap av många Alfistis.
Vaknade till klarblå himmel och behagliga 16 grader. Rullade ner till depån och genomförde besiktning utan större problem.
Träning 1:
Kände direkt av svår ringrost och insåg att Knutstorp kräver både mycket mod och träning för att låta sig bemästras. Har bara kört här en gång tidigare för fyra år sedan och det märktes ordentligt. Körde låga 1:17-tider och var ganska långt efter både Sune och Danne. Kände mig inte helt trygg och undrade lite hur den här dagen skulle sluta.
Träning 2:
Kändes väsentligt bättre denna gång, men lyckades inte prestera några tider att tala om och låg kvar på låga 1:17-tider. Fick inte igång laptimern i bilen vilket störde lite, men efter ett batteribyte skulle det visa sig att den funkade utmärkt.
Kval:
Den positiva känslan växte och nu började jag känna mig trygg och verkligen gilla Knutan. Knepig, utmanande och rolig. Fick lite tips av Challenge före detta STCC-åkare Claes Hoffsten att man generellt måste vara sen in till apex på Knutan - "Om du känner att du är sen in i sväng så är du förmodligen rätt" var hans statement om jag minns rätt. Testade detta och det kändes udda men jag kunde se på tiderna att det var rätt. Lyckades sätta en låg 1:15-tid på sista varvet vilket räckte till 11:e tid totalt och 3:e tid i klassen. Fortfarande var jag ca 1,5-2 sekunder långsammare än Sune och Danne så jag började inse att här kommer det mer att handla om att hålla Mats Forsen bakom mig än att slåss om topp 2.
Race 1 (race 5 för säsongen):
På uppvärmningsvarvet ser jag hur Sune rullar in i depån efter NGK-krönet med något form av problem med bilen. Får till en hyffsad start och håller min placering in i första böj. Har Danne framför mig som är i kamp med Peter i klass 2. Jag lyckas hänga med 1 par varv men tappar sedan. Har lyckats skapa en lucka bak till Mats och börjar fokusera på ett jämnt tempo utan misstag. Med 6 varv kvar ser jag plötsligt en grön Sud en bit bak i backspegeln och pulsen går upp. Sune har kommit ut igen och jag har ingen aning om han är på samma varv som mig eller inte. Drar upp tempot men Sune gnetar sig närmare och närmare. Varvnedräkningen går sjukt långsamt och ut på sista varvet är han uppe i bakluckan på mig. Tar i allt vad jag har, är lite snabbare än Sune första delen av varvet och lite långsammare andra delen. Lyckas täppa till i de två sista kurvorna och vara före Sune över mållinjen. Efteråt visade det sig att Sune var ett varv efter mig och att jag lugnt kunde ha släppt förbi honom.  Går i mål som 2:a och är riktigt nöjd med det efter hur det såg ut på kvalet. Ser på tiderna att jag satte nytt personligt på sista varvet med 1:14,2. Det är bra med lite press ibland.
Race 2 (race 6 för säsongen):
Såg i resultaten från första racet att jag var 7:a efter Micha. Nu hade Micha parkerat i gräset på sista varvet med blåst topplockspackning så jag borde egentligen varit 6:a men brydde mig inte så mycket om det eftersom placeringen i klassen ändå var rätt. Fick sedan på förarmötet reda på att jag var 6:a och att jag skulle starta i pole eftersom vi vänder på de 6 först placerade till race 2.
När jag rullar in på griden meddelar funktionärerna plötsligt att jag ska stå i 7:e rutan. Blir både förbryllad och irriterad och har lite svårt att koncentrera mig på starten. Missar lite i starten och Sune kommer som skjuten ur en kanon bakifrån med en perfekt start och är om mig innan första böj. Sune tar sig snart förbi Danne och drar ifrån. Även denna gång hänger jag på Danne och Peter som har en fajt och jag lyckas hänga med några varv men tappar sen. Sune som lyckats skapa en lucka och slår av lite på takten vilket gör att Danne kommer ikapp. Med 3 varv kvar försöker Danne ta Sune efter start och mål med resultatet att han snurrar och plötsligt har jag vittring på Danne. Samtidigt kommer regnet och banan börjar bli hal. Jag känner lite mentalt övertag på Danne i regn efter Kinnekulle och börjar gneta ikapp, men Danne håller ihop det och jag är aldrig riktigt nära. Blir alltså 3:a i klassen och sätter åter igen nytt personbästa med 1:14,1. Känner mig grymt nöjd med dagen. Hade grymt kul, tog ut mig fullständigt mentalt och fysiskt (höll på att kräkas i bilen hem när allt började rinna av mig) och förbättrade mina varvtider under hela dagen och var som bäst när det gällde som mest. Efter målgång öppnade sig himlen och lastningen blev en grymt blöt historia. Efter avslutad lastning åkte jag och hämtade familjen i Hässleholm och sedan blev det besök hos svärfar i Båstad resten av helgen. Det gäller att utnyttja tillfällena som bjuds! Skrapade ihop 15 poäng och är övertygad om att jag fortfarande borde vara 4 poäng före Danne i sammandraget ;-)

Ser fram mot Kinnekulle i augusti. Tyvärr vet jag redan nu att jag kommer att missa avslutningen på Gelleråsen i september eftersom chefen bestämt att jag måste till USA då. Blir således svårt att vara med och slåss om klassegern i år, men det känns ändå som lite över förväntningarna med resultaten så här långt!

_________________
Jonas Klang
Alfa Romeo GT 2,0 -07
Abarth 500 Assetto Corse -11
www.motorheads.se
Citera
Björnbusen
Bromma Stockholm
Här sen Feb 2005
Inlägg: 242



Grymt rolig läsning! thumbs up

_________________
Björn Ek
AlfaRomeo Alfetta 1976
Banmötesgruppen Club Alfa Romeo Svezia
Citera
Allmänt banåkaforum
Racerapporter Ring Knutstorp 2013-06-28
5715 besök totalt
Tack till alla våra trogna sponsorer som stöttar och håller Rejsa rullande