Tack till alla våra trogna sponsorer som stöttar och håller Rejsa rullande
Allmänt banåkaforum
SDC5000, 4-timmars långlopp i Norrland (Fällfors-Skellefteå)
7426 besök totalt
therealpinto
Skellefteå
Här sen Dec 2002
Inlägg: 5735


Trådstartare
Jag har ju skrivit om detta i en biltråd (https://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=99877) men jag tänkte att en info-tråd, ställa-frågor-tråd och allmän marknadsföringstråd kan vara bra, för serien klarar fler team.

Det vi kör i Fällfors på Skellefteå Drive Center är alltså fyratimmarslopp med relativt enkla bilar. Man kan säga att det liknar 5-papp eller kanske krutcupen med lite justeringar. Grundkraven för bilen är att den ska ha max 150 hk enligt regbevis, ska gå att köpa på Blocket för 5000 kr (i rullande skick) och inga större modifieringar tillåts (ingen trimning, inga coilovers, inga motorbyten, ingen diffbroms, standard bromsar). Bur och stol/bälte minst enligt folkracereglemente. Vi kör på "gatdäck" (inte R-däck).

Tanken bakom reglerna är att göra racingen relativt billig och enkel så att så många som möjligt kan vara med.

Varje team ska ha helst 4 (men 3 accepteras) förare som delar på körningen, byte ska ske efter max 10 varv. Med relativt korta stint jämnas tävlingarna ut.

Bansträckningen läggs på Skellefteå Drive Center (Fällfors gamla flygbas) med lite olika form, normalt sett ligger varvtiderna på mellan 1.30 och 2 minuter. Banan är rätt väl anpassad till bilarnas effekt vilket gör att det går "lagom" fort.

Tävlingarna är förvånansvärt jämna trots att biltyperna skiljer sig åt en del. I de flesta tävlingar under 2016 har det varit jämnt mellan de 3-4-5 första placeringarna - oftast skiljer det inte mer än något varv mellan vinnare och fjärdeplats, efter fyra timmars rejsing. Det har också varit olika segrare och topplacerade team vilket tyder på att reglerna fungerar ganska bra.

Jag har kärt två säsonger nu (2015 och 2016) och det är fantastiskt roligt, till en hanterbar kostnad. Eftersom man är flera förare som delar på skruvning och kostnader så blir det inte så farligt per person.

I min biltråd finns en del filmer som visar hur det ser ut när vi kör.

Regler och liknande finns här: http://drivecenter.se/motortavlingar/sdc-5000/

Resultaten och liverapportering: http://sdc5000.megatiming.se/

Facebook-grupp som är seriens officiella infokanal: https://www.facebook.com/groups/180609948794021/

Välkomna med frågor, funderingar och kommentarer!

Gustaf

_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Citera
therealpinto
Skellefteå
Här sen Dec 2002
Inlägg: 5735


Trådstartare
Det har varit en rätt speciell vinter för oss som kör SDC5000.

I höstas formades ett förarråd för att utveckla serien och avlasta Skellefteå Drive Center som arrangör. Med representanter från flera olika team blev det många bra dialoger och synpunkter som kom fram.

När vi var mitt uppe i utvecklingen, i februari 2017, så avled hastigt och oväntad seriens "ledare", Bengt Astergren, tillika VD på Skellefteå Drive Center. Det var ett hårt slag både för oss personligen, och för de olika verksamheter som Bengt på olika sätt var en stor del av.

Ganska snart kom vi i förarrådet fram till att det bästa sättet att hedra Bengts minne, är att driva serien vidare i hans anda. Med ny ledning i företaget Skellefteå Drive Center så bestämdes det också att förarrådet skulle ta över arrangemanget av SDC5000. Det innebär förstås en massa arbete för oss men också möjligheter att utveckla serien, och eftersom det är teamen själva som driver så har vi en stark förankring.

Nästa boll att jonglera blev att det planeras för ombyggnadsarbeten på Skellefteå Drive Centers område, vilket gör att vi måste flytta banan. Fördelen är att vi nu har fått chans att bygga en mer permanent banslinga (tidigare flyttades den undan till stora delar efter varje rejs).

De senaste veckorna har ett gäng starkt engagerade personer jobbat hårt med detta och nu börjar vi känna oss redo - första tävlingen går på lördag, 20/5.

Övriga datum 2017 är:
3/6 - 19/8- 2/9 - 16/9

Vi har satt ihop en enkel websida som presenterar serien och innehåller länkar till anmälning, regler osv.
http://sdc5000.weebly.com/

Det ska bli väldigt spännande att "provtrycka" det nya konceptet och banan - och det är kul att se att vi har ett antal nya team på väg in i serien. Men det finns utrymme för fler!

Gustaf

_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Citera
Magnus Thomé
Stockholm
Här sen Nov 2002
Inlägg: 41416

Forumägare
Forumägare


_________________
Magnus Thomé
Citera
Allmänt banåkaforum
SDC5000, 4-timmars långlopp i Norrland (Fällfors-Skellefteå)
7426 besök totalt
Tack till alla våra trogna sponsorer som stöttar och håller Rejsa rullande