Nyheter      Kalender      Racerbanor      Arrangörer      Forum     Varvtider/Loggar
Köra Nürburgring på datorn hemma
Under några år har det bara varit möjligt att köra Nordslingan på datorn i 1967 års sträckning. Men nu händer det grejer...

EDIT: Denna artikel skrevs redan 2002. Så den är inte riktigt aktuell längre. Kika in i Simracingforumet här på Rejsa för mer uppdaterad info!
 

Grand Prix Legends - GPL

Jag körde Nordslingan i GPL hemma på datorn många många varv innan jag till slut besökte Nürburgring ute i den riktiga världen. Jag kan (och brukar) starkt rekommendera att göra det för det fungerade FANTASTISKT bra! Mitt första varv runt Nordslingan i verkliga livet blev jag skjutsad i en väldans fart i en Porsche GT2 Cup (skryter lite bara ;-) och hela varvet så satt jag och log, för jag kände igen varenda kurva och visste exakt var jag var hela varvet runt! Det är några få ställen som är ombyggda sen 1967 och det tar ingen tid alls att lära sig skillnaderna, man kan räkna antalet ändringar på ena handens fingrar. Men därutöver tillkommer att det bredvid banan växt upp enormt mycket mer grönska. Det gjorde mig ingenting alls men jag har hört att vissa tycker det är svårare att förstå var man är på grund av det.

Så i mitt tycke är skillnaden mellan 1967 års sträckning och dagens sträckning inget problem. Däremot så är det ganska stor skillnad att köra en 500 hästars, 500 kilos monsterracer på skitdäck jämfört med den egna bilen! Det främsta problemet är att det inte blir så mycket övat på exakta spårval i GPL - man får börja plugga turn-in points och apex när man väl är på plats på riktigt - men hursomhelst, man får bansträckningen i ryggmärgen!

Ser inte din installation av GPL ut som på bilden eller som här så saknar du en del uppdateringar av bilar och banuppdateringar.


Sports Car GT - SCGT

I november 2002 dök det till slut upp ett alternativ till GPL, Nordslingan som tilläggsbana för Sports Car GT. SCGT är precis som GPL ett ålderstiget spel, ännu äldre faktiskt, men i det kan man köra Nordslingan med Porschar och M3'or. Och nu var dessutom bansträckningen den moderna! I alla fall nästan... några bansektioner stämde inte hundraprocentigt när banan släpptes men den uppdateras löpande så det problement blir mindre och mindre.

Födelen med SCGT är att det är betydligt lättare att köra. Jämfört med våra egna bilar ute i verkligheten så har bilarna i SCGT ett onaturligt bra grepp och detta gör att det blir betydligt lättare att börja plugga exakta spårval. Om du bara vill ha skoj så kör du med supergrepp, supermotorer osv. Men vill du få bästa känslan för spårvalet och var det kan gå snett i verkligheten så kör du med de hårdaste däcken och med minsta möjliga vinkel på vingarna. Då är SCGT ett bra hjälmedel för att plugga spårval på Ringen även om det känns lite orealistiskt.

Det är inte helt enkelt att få igång SCGT med Nordslingan så jag har packat ihop en all-in-one patch som uppdaterar en färdiginstallerad SCGT med för det första patcharna från speltillverkaren sedan en patch som gör tilläggsbanor möjliga i spelet och till sist Nordslingan i den senaste varianten (hmmm.. detta gäller mitten på november 2002 så glöm inte att kolla på den riktiga nedladdningssiten efter nyare uppdateringar). Här finns SCGT all in one (cirka 10Mbyte), ladda hem den och zippa upp den i SCGT-biblioteket så att rätt grejer hamnar i rätt underbibliotek.

Netkar - Hobbyprojekt

Netkar är ett hobbyprojekt som finns i betaversion. Mycket bra force feedback och några klart olika bilar, Ferrari Modena 360 och en framhjulsdriven Mini Cooper är riktigt underhållande att köra. En formelbil med mycket tydlig downforce kan ju vara kul o testa på Nordslingan också. Ljud o bild är kanske inte de bästa dock. Versionen av Nordslingan som gjorts till Netkar är en tidig beta med en hel del grafiska egenheter när det gäller omgivningarna. Bansträckningen är den från GPL, dvs 1967 års. Men trots allt riktigt underhållande att testa som jag ser det! Ladda ner Netkar och sedan betan av Nordslingan (PS: Falkenberg finns även till Netkar)

Racer - Hobbyprojekt med öppen källkod

Racer är ett hobbyprojekt som i november 2002 har en bit kvar, det finns släppt i testversioner, så köra kan man dock göra redan. Versionen av Nordslingan som gjorts till SCGT är på god väg att konverteras och troligen förfinas ordentligt för Racer. En betaversion är redan släppt och finslipning pågår för fullt på den här siten (siten kan vara långsam). Kolla in diskussionsforumet!

Har du ingen PC men en Mac så kan Racer vara något för dig. Racingspel till Macen kryllar det ju inte av! Racer hittar du på dess officiella website

Rally Trophy

Vill du prova med en Volvo Amazon, en gammal hundkoja eller en Lancia Stratos? Spelet Rally Trophy är en mycket bra simulering fokuserad på klassiska rallyåk. Här finns en konvertering av banan till Rally Trophy: No Grip

Simbins GT Racing 2002 mod

Det här är utan konkurens det intressantaste projektet! En stor grupp entusiaster har "byggt om" F1 spelet från Electronic Arts, "EA F1 2002" och den nyare versionen "F1 Challenge", till ett FIA GT spel, dvs med Porsche GT2'or, Viper i GTR version, Maranellon som Rydell körde osv osv! Mycket kompetent folk är inblandade och körkänslan är det bästa som dykt upp sedan GPL släpptes och det vill inte säga lite! Du måste köpa F1 spelet men moddet som adderar FIA GT till spelet är gratis och det laddar du ner från nätet. Mer info finns i Simracingforumet här på rejsa.nu.

Men det finns ett litet problem, det har jobbats hårt på en korrekt modern version av Nordslingan men den har än så länge inte släppts. Däremot så finns 1967 års sträckning i betaversion att ladda ner. Återigen, ner info finns i Simracingforumet här på rejsa.nu.

XBOX - Gotham Racing 2

Äntligen den moderna sträckningen! Fast inte på PC utan på XBOX. Mycket bra för att lära sig hitta runt. Omgivningarna stämmer enormt mycket bättre än i alla "moderniserade" versioner av -67 som finns till andra plattformar. Själva banlayouten är mycket välgjord även om spelet i sig ger en liten anings filtrerad körupplevelse av banan, det känns lite för "smooth". Ett tips är att inte försöka öva in bansträckningen med värstingbilarna. Du behöver ju inte välja snikigaste standardbilen heller utan ta något mitt emellan. Då har du chans att inte bara lära dig vad som finns bakom alla dolda kurvor utan du kan faktiskt även börja känna på lite spårval!

Det kommer mera...

GT4 till Playstation, Forza Motorsport till Xbox och kanske även Simbins GTR till PC....


FOV - fisklins eller teleobjektiv i spelet?
Det gäller i alla spel att få rätt "zoomläge". Tänk dig att du sitter och spelar med ett spel som är inställt som inzoomat med teleobjektiv och du sen kommer till Ringen i verkligheten och allt är mycket längre bort än vad du är van vid. Eller tvärtom, vilket faktiskt är precis det som är normalinställningen i de flesta bilspel, allt från STCC2 till GPL. Dvs när du kommer till en bana i verkligheten så är allt mycket närmare än vad du är van vid. Två kurvor med en liten kort raka emellan blir i verkligheten ett ess eller en dubbelapexkurva. Mycket förvirrande! Så se till att ställa in ett lämpligt zoomvärde i spelen du kör. Detta kallas nästan alltid FOV, dvs "Field Of View".

Till GPL finns flera program där du kan ställa in detta. Sök på siten GPL++ under utilities efter FOV. Vad är då ett lämpligt värde i GPL? Ja det beror lite på hur stor skärm du har och hur nära den du sitter men någonstans mellan 55 och 60 är ett bra riktmärke.

Nordslingan till SCGT har denna inställning gjord i själva banan. Det finns dock en patch som ställer tillbaka det till spelets felaktiga normala utzoomade läge, så se upp så du inte installerar den!

Som en liten bonus som visserligen inte har något med Nordslingan att göra är FOV-inställningen i spelet STCC2. Banorna är extremt välgjorda i STCC2 och ett riktmärke för zoominställningen är runt 65.


Frågor? Åsikter?
Diskutera gärna både spelen och Nordslingan i Rejsas forum./Magnus Thomé
 
Rejsa.nu   -   Turn in, Apex, Flat out!