|
|
PeoR
Florida

Här sen Sep 2003
Inlägg: 865
Trådstartare
|
05 Sep 2012 03:16
iRacing - PeOs iRacing karriär - uppdatering 25 sep 2012
|
|
|
EDIT av Magnus T: Just nu (hösten 2012) så finns ett erbjudande om tre månader helt gratis för dig som vill känna på hur de olika bilarna i iRacing känns att köra och om det kan vara ett bra träningsverktyg (vilket det är ;-) ) Gå hit och anmäl dig för gratiserbjudandet: www.cadillaccupracing.com
Med risk för att gå lite för långt, så kommer jag i denna tråden berätta om mina växande erfarenheter i iRacing. Kanske det bara blir några poster här i början, kanske det blir mer ihållande, vad vet jag. Kanske det inspirerar någon, och kanske har jag nytta av tips av andra iRacers. Men först lite bakgrund.
Varför Simracing?
Kanske någon känner igen mitt namn ifrån mina andra trådar. Det blir en hel del text om annat än iRacing i detta stycke. Om det inte intresserar, skippa stycket och hoppa till nästa.
Jag har min M3 E36 -96 som jag åkt med på cirka 20 banträffar i Sverige 2006 - 2008 . https://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=36712
Sedan har jag en Corvette C6 -05 som jag åkt med på lite mer än 20 bandagar I USA från 2009 och framåt. https://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=58498
Jag har tagit hjälp av förarcoacher ett par gånger genom åren. Vissa har varit totalt misslyckade, andra har gett mig ett stort lyft både som förare och vad gäller att kunna banan ifråga. Två av min coacher har tryckt på mig att jag borde satsa på att köra professionellt. När jag hörde det första gången så var jag övertygad om att coachen inte var klok, men jag har i efterhand förstått att det är inte frågan om att köra och faktist kunna livnära sig på det. Utan man kör seriöst i serier och använder alla sina besparingar för att hanka sig fram.
Om man ser på vad en trackday dag kostar med Corvetten så är det vanligtvis $315 för att komma på banan. Jag brukar klara 6-8 timmar på däcken som kostar $1600. Sedan ger frambromsarna 6 bantimmar för $250 och bak 8 timmar för $220. Tre tankningar ger $240. Totalt så blir det ungefär $1090 (8000 SEK) för en bandag om allt håller. Vissa dagar känner man sig som en rockstjärna och är "erkänd" i depån, andra så ser man bara bilar som är snabbare och får inte till något flyt alls. Det är helt klart värt det, men bara då och då. Om jag skulle växla upp ett steg så finns det team att gå in i. För $3 500 (24000 SEK) får man en racefärdig bil på bana för en helg. En av de coacher som jag haft har två sådana team, ett med en Honda Civic och ett med en BMW M3 E46. Och sedan finns det serier hela vägen upp till stjärnorna. En förare som jag känner kör i GrandAm serien i USA. För honom kostar det $20 000 (140 000 SEK) för en helg för att använda motorn som är leasad från GM. Resten av bilen, en Daytona Prototype äger han själv.
Om man inte vill driva in i vansinniga pengar men ändå vill rejsa, vad ska man göra då istället? Ett sätt är att börja åka gokart. Rotax eller ICC. Om jag skulle flytta hem till Sverige så skulle en ICC vara det första jag skaffade. Men där jag bor i Florida så verkar det inte finnas några kartklubbar närmare än 10-15 mil. Och det är långt att åka. Så istället bestämde jag mig för att testa iRacing. Nu är Prologet slut, typ..
Vad fångade mig till iRacing?
Jag kollade in en film över hur de körde ett 2.5 timmars race på Daytonai iRacing och såg hur alla körde med ruggig realism. Det var ingen som dök in i kurvorna och stångade sig fram, alla betedde sig som man gör när man vill köra hela loppet och vet vad det kostar om man kör in i något. Rena omkörningar, väldigt tight körning. Jag tänkte bara skumma lite i början på filmen men fastnade i alla fall 30 minuter. http://www.youtube.com/watch?v=v7bppAvHipM
Nu i efterhand så vet jag att anledningen till att alla kör så här är begreppet Safety Rating. Förare bär med sig antalet "olyckor" från de senaste 20-30 racetillfällena och man har poäng baserat på hur många kurvor per olyckspoäng man har. Att köra ut på gräset ger en poäng, att tappa kontrollen eller träffa ett fysiskt hinder ger två poäng, att köra in i en annan bil 4 poäng. Allt detta är oavsett vem som orsakar situationen. Så precis som i verkligheten så vurmar man för att bilen ska vara intakt. Det kostar inget att reparera, men om man vill köra med de stora grabbarna så räcker det inte med att vara snabb, man måste vara en säker förare också. Det här var spännande. Jag signade upp.
Det kostar $15 per månad att köra iRacing. I startpaketet får man ett antal banor och ett antal bilar. Just nu kostar det bara $15 för tre månader. Man får en Miata, Miata Cup, Solstice, Cadillac CTS-V samt en eller två ovalbilar. Om man vill ha mer så får man köpa bilar och banor för ungefär $12 - 15 per styck. Man kan tycka vad man vill om olika prismodeller, men med tanke på den energi som läggs ner på att göra detta så realistiskt som möjligt så tycker jag det är ok.
Ratt
Man behöver en racerigg för att köra. Det vanligaste är Logitech G27 men jag skaffade en Thrustmaster RS500. http://www.thrustmaster.com/en_UK/products/t500-rs
Efter att ha kollat på reviewer i http://www.insidesimracing.tv/ så kändes det mest lockande. Ratten kostar $600 (4200 SEK) och det finns ett ställ för $180 (1250 SEK) som kommer ifrån samma leverantör. Det första som slår en när man kör med ratten är hur våldsam den är när man tappar bilen. Det rycker och sliter i ratten, den snurrar ett par varv på en drygt sekund, verkligt imponerande. Jag sitter i en enkel stol som i dimensionerna är förvillande lik den förarstol jag hade i min av farfar nedärvda Opel Rekord 1700 från 74 som jag körde efter högskolan i ett par år.
Datorutrustning
För att köra iRacing skaffade jag en ny PC med i7 3830 processor, X79 Sandybridge, Nvidia GTX670 grafikkort samt en 40 tums HDTV som skärm. Jag räknade med att grafikkortet skulle vara överdimenstionerat och med bara en 1920 x 1080 skärm så är det absolut fallet. Om man kör grafikkortet på max kvalitet samt full hastighet så blir det 250+ fps. Det finns en inställning i spelet som begränsar antalet fps till 82. Med tanke på ögats begränsning så innebär allt över 50 Hz totalt flyt utan hack. Om jag hade haft tre skärmar till med 1920 x 1080, så som jag har sett flera förare på Youtube har, så skulle grafikkortet fortfarande klara att köra max fps med alla tre skärmar. Jag låter datorn ansluta via trådlöst nätverk. Innan jag flyttade USB dongeln till ett mer gynnsamt ställe på datorn så gav det mig en hel del problem när hastigheten hela tiden växlade på interna nätverket mellan 26 och 52 Mbit/s. Med en bättre placering så har jag 82 Mbit/s på internt LAN och inte längre några problem. Ut mot Internet har jag en 16 Mbit lina via kabel.. Det borde gå att ha en fullständig iRacing upplevelse med en 5-10 gånger långsammare dator.
Första reflektionerna ifrån iRacing
Det finns två huvudkategorier, oval och road racing. Jag har bara jobbat med road racing än så länge. iRacing är gjort för att vara så realistiskt som det kan bli när man sitter framför en skärm. Jag satte igång att köra Miata Nvidia cup, en klass som är öppen för Rookies.
Bilen ska simulera 170 hästar och 1180 kg. Klassen är fixerad vilket innebär att man inte kan justera någonting. I andra klasser har man en miljon justeringar såsom camber, caster, däcktryck, etc. Jag råkade passera en blogg av en av de snabbare förarna i någon högre klass som förklarade att en av huvudanledningarna till att han var så snabb var att han justerade bromsbalansen mot slutet av tävlingen eftersom att bakhjulen slets snabbare än fram, och utan biasjustering så ledde det till instabilitiet i bakvagnen. Snacka om finlir.
På Miata Cup bilen så påminns jag om min M3 efter det att jag satt på camberplattorna från Millway. Det är tillräckligt med grepp fram för att styra in bilen i sladd. Sedan är bilen väldigt känslig för gaspådrag/släpp. Den överstyr direkt ifall man inte kör alldeles jämnt. I förhållande till Playstation GranTurismo 5 så är det kanske dubbelt så svårt att köra snabbt i iRacing.
Innan man ger sig ut i race eller qualifyer så måste man känna bilen och kunna köra 20 varv utan att åka av. För mig så tog det nog 50 - 100 varv innan jag började bli tillräckligt stabil i körningen. Man ska gärna undvika att köra Qualifyer eftersom där kvalar de som verkligen bryr sig om slutresultatet och försöker sätta optimala varv. Alltså är det en del väldigt snabba förare där. När man sedan kommer in till själva tävlingen så delas man in grad baserat på sin safety rating. Så förare hamnar bland likasinnade, uppställda antigen mot den kvaltid man har, eller om man inte kvalat, mot sitt varvrekord. Så ni förstår att det blir en hel del snurrande i startfälten med massa blåbär. För att göra det extra svårt så är däcken väldigt hala innan de fått upp temperatur. Så de första tre kurvorna måste tas med extra försiktighet. Det leder till att det mest vanligt blir avåkningar i någon av de första tre kurvorna efter start. Jag har insett att det är bäst att lägga sig på tillräckligt långt avstånd att man hinner hitta en väg igenom eländet. Har man tur så hamnar man bland de första 3 bilarna, och då är det bara att köra försiktigt tills man fått fullt grepp.
Test körning: Man kan köra test närsomhelst och hur länge som helst. Man får inga Safety Rating avdrag.
Time Trial är nästa steg. Där är det start varannan minut. Man kan köra 20 varv och måste ha 8 helt felfria varv (ingen gräsåkning eller kontakt med vägg eller hinder) för att få en officiell tide. Efter ett Time Trial får man justeringar till sin ttRating som är just safety rating för TT.
Qualifyer är förberedelse till race för att man ska hamna högt i startpositionerna. Det är i denna körning som jag träffat på de mer otrevliga kommentarerna. För de som kör här kan ha väldigt mycket bättre safety rating och vara sekunder snabbare än du. Så när man då kämpar runt banan och hindrar de riktigt snabba från att få kvaltid, och kanske till och med knuffar dem av banan, så är det lätt att det blir lite sura kommentarer. Det spelar som sagt ingen roll vem som orsakar en olycka. Alla som dras med får avdrag på sin safety rating.
Race är sedan den sista formen av körning. I början är det smart att ligga sist och medvetet låta röken lägga sig i batljerna genom de första kurvorna. Sedan kan man börja mata på och få flyt i körningen. Efter 20 varv så är tävlingen slut och man kan se sin statistik och även kolla genom racet för att se vad som egentligen hände vid olika tillfällen och ifrån olika synvinklar.
Jag har sett att det ska gå att koppla loggutrustning på iRacing för att kunna jämföra sig mot sig själv eller andra förare. Jag lägger med länken här, men jag har inte hunnit kolla på det sjäv än.
http://www.schulzworld.com/images/iRacing/docs/one_second_at_a_time.pd . . . .
Det finns en miljon saker till att säga om iRacing, men detta får vara slutet på min första post. Jag har hittills kört 15 race och gjort 267 varv i tävling. Mina varvtider är ungefär 1.5 sekunder långsammare än de snabbaste på en 1+ minut lång bana. Jag brukar starta i position 6-8 och komma i mål 1-2 positioner bättre. Om jag inte drabbats av en krasch förstås. Och vid två tillfällen så har jag orsakat krasher alldeles själv. Jag har inga ambitioner att stressa igenom iRacing. Det här ska avnjutas under lång tid. Och om två månader ska jag åka ut på bana igen i verkliga livet. Undrar om det då kommer att ha hjälpt mig på något sätt. Det får vi se.
För er som redan finns på iRacing, frienda mig gärna! Och för er som inte testat än, jag kan bara säga att jag rekommenderar det starkt efter två veckors deltagande. Och det kommer ett par poster till, när jag har mer att förtälja.
PeO.  _________________ PeO Rydgren
Corvette C6 Z51 -05 Pfadt, ST40, Kooks 1 7/8, Vararam
BMW M3 -96 Coupé - lättad 172 kg - såld Senast ändrad av PeoR, 25 Sep 2012 17:25, ändrad totalt 1 gång |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Emil Sällberg
Stockholm
Här sen Jan 2008
Inlägg: 143
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Koit
Sollentuna
Här sen Nov 2005
Inlägg: 124
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Obizzz
Jönköping

Här sen Sep 2004
Inlägg: 8976
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Tobias Bollmark
Stockholm

Här sen Jul 2010
Inlägg: 1591
|
05 Sep 2012 12:45
|
|
|
Har skickat en friend request, lycka till med racingen, kanske vi kan ha några rejsa.nu race i vinter? |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
MathiasLBR
Säve

Här sen Dec 2002
Inlägg: 452
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Olofson
Varberg

Här sen Maj 2005
Inlägg: 1473
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Olofson
Varberg

Här sen Maj 2005
Inlägg: 1473
|
07 Sep 2012 22:40
|
|
|
De kör en liten kampanj för inaktiva medlemmar denna månaden, om ni skulle missat mailet om det: Två år till priset av ett - dvs $99. _________________ David Olofson
olofson.net
Banredskap: Westfield V6 - 2014: Nya däck, ny motor, ny låda!
Följebil: BMW 530i E61 M |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
PeoR
Florida

Här sen Sep 2003
Inlägg: 865
Trådstartare
|
08 Sep 2012 02:08
Friendat
|
|
|
Jag har passat på att frienda alla i denna tråden. Uppskattar om fler postar om ni är aktiva i iRacing. Alltid roligt med någon form av connection. Och förhoppningsvis kan vi hitta en möjlighet att köra ett race vid något tillfälle.
För min egen del så har jag blivit uppjackad till Grupp D med erfarenhet 3.47. Jag behöver nu se till att jag har fyra event med en Grupp D klass, så att jag är med vid nästa promotion och kan få en Class C licens. Jag köpte en Mustang Challenge samt Virginia International Raceway (VIR). $26.
Lite info om bilen
The Mustang FR500S is the first race car built on a Ford production line that is sold to the public. Built in Flat Rock, MI on the same production line as other Mustangs sold to the public, the FR500S is then sent to Watson Engineering in Taylor, MI for additional race-prep fabrication (including the installation of roll bars, etc.) before being shipped to Miller Motorsports Park in Tooele, Utah for final race prep.
The FR500S features an aluminum 4.6 liter, V8, three-valve production engine rated at 325 bhp, together with a variety of Ford Racing performance parts, including a cold-air kit, high-capacity radiator, aerodynamic package and two-way adjustable dampers and springs, plus BFGoodrich g-Force R1 tires. The Mustang is equipped with a six speed Ford Racing Tremec T6060 transmission, clutch and short-throw shifter, as well as Ford Racing/Borla stainless steel headers. The FR500S features rack and pinion steering, Ford Racing/Brembo ABS brakes, two-way adjustable front dampers with coil springs, adjustable anti-roll bar and adjustable ride height. Rear suspension is live axle; Panhard rod, two-way adjustable rear dampers with coil over springs, anti-roll bar and adjustable ride height.
Bilen är lättkörd. Man känner definitivt skillnad i vikten jämfört med Miata Cup. Det är framför allt när man tappat greppet som man får vänta längre på att bilen sätter sig innan man kan gå på igen. Jag har inte kört någon tävling än, bara en Time Trial, så jag har ingen aning om hur långt ifrån alla jag är i tiderna.
Mina Safety Rating är inget vidare alls. Om det finns en skräpnivå så tror jag att det är där jag är just nu. ttRating 1233 och iRating 1195. Duktiga förare ligger på 2000 och upp emot 5000.Så en faslig massa att jobba in. Men det får ta den tid det tar. Ser fram emot en del hårdkörning i helgen.
PeO. _________________ PeO Rydgren
Corvette C6 Z51 -05 Pfadt, ST40, Kooks 1 7/8, Vararam
BMW M3 -96 Coupé - lättad 172 kg - såld |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Koit
Sollentuna
Här sen Nov 2005
Inlägg: 124
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Olofson
Varberg

Här sen Maj 2005
Inlägg: 1473
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Magnus Thomé
Stockholm

Här sen Nov 2002
Inlägg: 33556

Forumägare
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Magnus Thomé
Stockholm

Här sen Nov 2002
Inlägg: 33556

Forumägare
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Magnus Thomé
Stockholm

Här sen Nov 2002
Inlägg: 33556

Forumägare
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Stacken
Malmö

Här sen Feb 2003
Inlägg: 3597
|
09 Sep 2012 18:21
Re:
|
|
|
Magnus Thomé skrev: | Anmälde mig till gratiserbjudandet på www.cadillaccupracing.com och har nu kört de två olika Miatorna, Cadillacen och de där små som ser ut som Legend Cars. Miatorna känns verkligen "rätt" och jösses vilket bra verktyg för att träna mjuk och effektiv körning
Har än så länge bara kört Lime Rock som är en favoritbana, det är lite Knutstorp över den bitvis  |
Installerade också den där gratisversionen. Tummen upp än så länge . |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Fredric Morenius
Stockholm

Här sen Feb 2005
Inlägg: 31
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Koit
Sollentuna
Här sen Nov 2005
Inlägg: 124
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Ainisse
Västerås

Här sen Dec 2004
Inlägg: 324
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
Tobias Bollmark
Stockholm

Här sen Jul 2010
Inlägg: 1591
|
18 Sep 2012 08:49
Re:
|
|
|
Koit skrev: | Jag aktiverade mitt konto igår kväll. Jag tog några varv på Laguna Seca med racing Miatan men vad konstig styrningen var. Skitnervös och skitsvårt att parera sladdar. Det var lite sent igår så jag orkade inte kolla hur man ställer styrning och FFB.
Jag har för mig att tidigare var det inga problem att köra med defaultinställningarna.
Jag har en G25. Det är kanske någon här som har tips om inställningar? |
Detta är nog bara NTM (New tire model) Man kan inte längre köra med sladd på samma sätt som förut. Det blir mer likt verkligheten, men tyvärr inte lika roligt. Drabbar förare med aggresiv körstil. |
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
MathiasLBR
Säve

Här sen Dec 2002
Inlägg: 452
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
MathiasLBR
Säve

Här sen Dec 2002
Inlägg: 452
|
|
Racingsimulatorer
Upp
Tillbaka
|
|
|