Nyheter      Kalender      Banor      Nürburgring      Arrangörer      R-Däck      Forum      Varvtider/Loggar
Svara på inlägget  Forumlista  ->  Våra race- och banåkarbilar
Nissan Primera 2.0 eGT 1991 - Racerapport nr 5 -17, final!
tråden läst  
56305 ggr 
<< Föreg. ämne | Nästa ämne >>

<<Föreg  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
   
therealpinto
Skellefteå

Här sedan: 09 Dec 2002
Inlägg: 4612
Tipsa Facebook   Inlägg  24 Aug 2017 08:06     Citera

Efter ett långt sommaruppehåll skulle vi i alla fall köra rejs tre av fem lördag 19 augusti. Vi grävde fram bilen från garaget, luftade bromsar och kollade över så allt verkade sitta fast.

Som backup hade vi lagt två nya däck på fälg och så bytte vi sida på framdäcken för att förhoppningsvis kunna köra dem ett torrt rejs till. Mer än så behövde vi knappast göra med bilen - jo, vi blåste ur luftfiltret lite.Inför start var det relativt lugnt, eftersom vi kom trea senast skulle vi starta långt bak igen (omvänd startordning som sagt). Några av de snabbare teamen bröt eller hade problem senast så vi kände på oss att det inte skulle vara så lätt att ta sig framåt i fältet.Man skymtar vår gröna vindrutebård i ledet till höger i bild.

Hans i vårt team gjorde åter en ganska bra start och tog sig förbi ett par bilar i första svängen och låg sedan runt plats 6-7 nånstans i ett ganska samlat fält, tills vi fick en svartflagg. Jag tror att det är en lätt touch på BMW nr 95 vid 3.46 ungefär. Ganska hårt dömt kanske, men det blev en stop & go och då tappade vi en del kontakt med fältet. Nu skulle det visa sig senare att sådant jämnar ut sig...

Vi hade ändå rätt bra tempo i prylarna men även i nästa stint (om jag inte minns fel) fick vi en stop & go, denna gång för att ha smekt en banmarkering. När jag gick ut i mitt första pass (som förare nummer tre, 10.44 in i filmen) hade banan i praktiken torkat upp helt så det blev lite mer lättkört. Det regnade tidigt på morgonen men nederbörden slutade innan start. Jag tyckte det var bra flyt i körningen och jag passerade ett par bilar. Alltid svårt att minnas om man varvar eller vinner placeringar men det är ju skoj att köra om :-)

Efter ett par-tre varv så försvann flytet, jag missbedömde helt hur Audi nr 79 i Paydrivers tog kurvan in mot "skogsområdet". När jag gick på innern blev det alldeles för tajt så jag träffade dem strax bakom höger bakhjul. Det är runt 17.30 i filmen. Klantigt gjort av mig, som tur var blev det inga större skador på deras bil men båda tappade ju en del på incidenten. Domaren missade detta så svartflaggan som kanske var tveksam i starten hade vi helt klart tjänat ihop till nu.

Vi rullade trots allt på och måste ha legat runt tredje-fjärde plats nånstans, 4Sign i täten var grymt snabba men vi var rätt jämna och hängde med bra.

Vi brukar tanka med knappt två timmar kvar (bytet som kommer närmast efter halvtid) men nu hade vi halv tank på mätaren vid målgång senast, och det visade mätaren även vid normal tanktid. Så vi tänkte tanka ett stint senare.

Det var ett dåligt val. Förutom att jag hann skaffa mig en egen stop & go (banmarkering...) så kom det en hostning på mitt nionde varv, samtidigt tändes soppalampan och sedan stannade bilen. Slut soppa! Självklart längst bort på banan också. Nu har vi i alla fall komradio i bilen så jag kunde ropa in till teamet att de skulle meddela bärgningsteamet att det bara var slut drivmedel, dvs att vi önskade snabb och effektiv bogsering :-)

Det fick vi, men vi tappade ungefär 6-7 minuter på stoppet och i trakterna av 3,5-4 varv. Nu var vi nere på sjunde plats eller liknande.

Då kändes det som att vi bara skulle rulla bilen i mål men när vi kom ut igen så började det hända saker för andra också. 4Signs växellåda rasade när de låg i täten på varv 96, Spisens BMW tappade en kylslang, RRs Golf drabbades av punktering och ett hängande avgassystem.

Jag tror att vi körde om Puma Racing och sedan var vi femma, så nu började det vara allvar igen. Vi höll i det till slutet, samtidigt som Team Burén i sin Colt frenetiskt jagade Björnligans e46 320 som ledde. Det blev riktigt spännande, tre sekunder skiljde i mål. Trea blev Forsman i sin BX (med debutanten Colin Forsman som en av förarna) - alla tre i topp på 125 varv. Fyra kom Släp in the Face (BMW 320, nr 95 som vi knuffade på) på 124 varv och så var vi femma på 123.

Hela listan här (och även live när vi kör):
http://sdc5000.megatiming.se/

Totalställningen jämnades ut i och med att 4Sign som vunnit två rejs fick bryta, så Forsman gick upp i täten och vi står som tvåa före 4Sign. Men så ska ju sämsta tävlingen räknas bort också...gör man det leder 4Sign ändå före Forsman och sedan är vi tre team på samma poäng. Nästa tävling blir viktig...!

Vi har tyvärr en del plåtjobb att göra, denna gång har vi själva ställt till med allt. Min reflektion är att i alla fall jag själv ska försöka höja koncentrationen ett snäpp, och undvika misstag.

Filmen finns här:
https://youtu.be/XkTr-bltl4E

Som vanligt har också Carina och Leif jobbat fram ett bra reportage:
http://calemotorfoto.blogspot.se/


Nästa rejs är 2/9.


Gustaf


_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Våra race- och banåkarbilar
Meny       Upp       Tillbaka
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
therealpinto
Skellefteå

Här sedan: 09 Dec 2002
Inlägg: 4612
Tipsa Facebook   Inlägg  11 Sep 2017 07:45     Citera

Inför rejs nummer fyra så lade vi på nya däck på våra nya fälgar (vi hittade ett set BBS i våras till rätt kurs), vi bytte den krokigaste framskärmen och bytte bromsbelägg bak.

De nya fälgarna har ET46 vilket gör att de inte går fritt från fjäderbenen bak utan spacers, så vi ordnade sådana för att komma tillbaka till ungefär rätt ET.

Det visade sig inte vara det klokaste draget, eftersom vi skippade spacers fram. Nu hade vi plötsligt en bil som understyrde kraftigt, speciellt i lite långsammare kurvor. Men det märktes ju inte förrän en bit in i första stintet.

Då vi kom femma senast stod vi relativt långt bak på gridden men kunde passera tre bilar ganska direkt på första varvet. Mayflower (BMW 320) och Skelleftereklam (Kadett GSi) bröt båda ganska tidigt förra tävlingen och stod längst fram nu, de ryckte snabbt till sig en stor ledning. Men i gruppen efter hängde vi på rätt bra.

Efter ytterligare något varv var vi, trots en understyrande bil, uppe på plats 4-5 nånstans. Vid förarbytet rapporterades också att ett bakhjul tar i en skärmkant ibland men vi bedömde det som så lite att det inte spelade någon större roll. Själva bytet var kvickt så vi tog en placering där i depån av 4Sign. Men de tog sig förbi igen efter ett par varv.

När jag byttes in som tredje förare upprepades scenariot, vi tog oss förbi 4Sign i depå, och gick ut precis efter Forsman Motorsport och Mayflower. Jag kom rätt fort in i någon sorts rytm och kunde ta mig förbi Forsman redan på utvarvet i utgången på en chikan - jag vet inte om de missade en växel eller vad som hände. Sedan hade jag bra häng på Mayflower och var precis i stötfångaren ett tag tills koncentrationen åter tröt och jag smekte en tunna igen. Då borde vi ha legat tvåa men en 30s stop&go knuffade ned oss en bra bit. Ett tag senare fick Mayflower problem med växelspaken så på något sätt var vi ändå med rätt bra.

Vi kunde se att varvtiderna var betydligt sämre än tidigare men lite hjälpt av andras otur såg det ganska ljus ut.

Den här gången tankade vi när jag gick ut andra gången, ingen mer soppatorsk tack...

Jag hann köra 2-3 varv innan det började vibrera rätt bra i fart och på gaspådrag, så mycket att jag missade igen och tog en tunna till. Under stop&go hade vi lite radiokonferens med depån men bestämde att jag skulle prova att köra vidare. Men det blev bara värre så jag vek in i depå. Inget synbart fel och vi släppte ut nästa förare för en "second opinion" - men han linkade direkt tillbaka.

Vi konstaterade att inre drivknuten på förarsidan glappade rejält, och bestämde oss för att parkera. Vi var ändå på sämre placering än senast (ramlat ned till 7-8) och såg ingen chans att köra upp oss till något bättre- Så istället för att riskera ett större haveri kastade vi in handduken.

Drivknutarna är aldrig bytta och vi räknade ut att vi kört cirka 400 mil i rejstempo med bilen så det är väl inget att bråka om. Jag var mer besviken på min egen insats, även om det dämpades lite av haveriet - nu hade mina misstag ingen direkt konsekvens förutom lite bucklig plåt.

Skelleftereklam var oslagbara denna tävling, de drog iväg i täten och nu höll bilen äntligen hela vägen in i mål. Forsman blev tvåa och Burén trea - och där hade vi kanske största dramatiken i slutet. De försvarade sin tredjeplats trots slut bromsar och ett hjullager som inte alls ville vara med. Puma Racing närmade sig snabbt men hann inte riktigt ända fram.

Forsman har gjort en kanonsäsong, sämsta placering är fyra och matematiken säger att det är bara 4Sign och Burén som har en teoretisk chans att nå dem - men då krävs att Forsman blir fyra eller sämre. Kommer de på pallen kan det bli tal om att räkna bästa placeringar och blir Forsman tvåa är de oslagbara.

För vår del så kan vi vid en seger nå pallplats men då måste andra resultat också gå rätt.

Vår film finns här:

https://youtu.be/rCbba3v7g5c

Det går också att se två andra team, Skelleftereklam;

https://youtu.be/MCTo7hltlj8

och Mayflower:

https://youtu.be/LTbOT2quQ4g

CaLe Motorfoto är som vanligt värda ett besök!

http://calemotorfoto.blogspot.se/2017/09/sdc-5000-2-september-deltavling-4.html?spref=fb
Vi plockade en begagnad drivaxel från den alltmer tomma reservdelsbilen redan söndagen efter rejs, och igår hade vi fått ihop allt igen. Nu siktar vi på en bra säsongsavslutning och ett rejs utan bestraffningar...

Gustaf


_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Våra race- och banåkarbilar
Meny       Upp       Tillbaka
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
therealpinto
Skellefteå

Här sedan: 09 Dec 2002
Inlägg: 4612
Tipsa Facebook   Inlägg  22 Sep 2017 07:08     Citera

Med mer spacers och jämnare spårvidd, och en fräsch drivaxel så hade vi rätt goda förhoppningar inför finalen. Tack vare att vi låg fyra i totalställningen skulle vi också få starta från fjärde rutan på gridden vilket borde göra det lite enklare att försvara en position relativt långt fram.

Orosmolnet var väl egentligen regn (förutom kanske risken för våra egna misstag då). Den senare delen av hösten har varit väldigt blöt, men å andra sidan har vi ju kört tre rejs på helt torrt underlag och ett på snabbt upptorkande asfalt (och betong).

Mycket riktigt blev det ett "wet race" i stort sett hela dagen. Det var halt och redan från början hade vi svårt att hålla tempo, även om Team Burén på sina Kumhodäck verkade ha det ännu kämpigare i början. Vi höll fjärdeplatsen ett par varv innan Puma Racing (som fått mycket bra fart i Puman!) tog sig förbi.

Trots blötan var det ganska lite incidenter, någon snurrning och bredsladd men inte så mycket mer. Vi pendlade lätt runt placering 5-6-7 men det kändes inte som att någon av oss riktigt kunde ta ut det som krävs för att köra in placeringar. Framförallt var det lätt att bromsa på sig till den tvära högerkurvan mitt emot depån, där skulle jag velat ha fungerande ABS.

När det närmade sig dags för mig att förbereda för mitt andra stint hördes plötsligt en rejäl smäll vid chikanen vid huvudposteringen. Först var det inte så lätt att se vad som hänt men team Gul & Svart hade fått en oturlig sladd och kraschat in i barriärerna där.

Efter lite resonemang bestämdes det för rödflagg för att kunna dra bort bilen och ställa tillbaka barriärerna. Föraren var som tur var oskadd, lite skakad men en van isbanechaufför är ganska tuff. Barriärerna gjorde sitt jobb och snart var vi igång igen.

Jag gick ut efter tankning med en bit som överstyrde duktigt (full tank, iskalla däck och kanske lite kladd från tankdepån) men jag klarade mig utan snurrningar eller avåkningar.

Vi höll nu femteplatsen utan större hopp om att avancera samtidigt som Björnligan emellanåt närmade sig bakifrån. Men deras BMW verkade ha större tendens att vara på lite utflykter utanför idealspåret :-)

Mitt sista byte borde ge min 5-6 varv innan målflagg och när jag gick ut hade jag Björnligan några kurvor bakom mig. Här gällde det att hålla undan, men utan att göra några misstag - en snurrning eller avåkning skulle helt klart göra att vi tappade en plats. Jag fegade ganska stort och tog det försiktigt samtidigt som jag försökte se till att BMWn inte kom allt för nära.

Det gick hem - och till skillnad från de senaste två tävlingarna körde jag inte på en enda banmarkering - en seger i sig kanske!

Trots att det kändes som vi inte hängde med så var vi inte så långt efter. 118 varv i mål, de fyra före oss var alla på 119 varv. 4Sign tog sin tredje seger för året för Mayflower, Forsman och Puma Racing. Bakom oss hade vi Björnligan och Burén, även de på 118 varv. Ett fyratimmars rejs i regn med de 7 första inom två varv är ju inte så illa.

Alla resultat finns på

http://sdc5000.megatiming.se/

Där finns också lite annan statistik, som "hot list" dvs snabbaste varv. Ser man till hela året ser man att vi har blott tionde snabbaste varvet. Där är vi nästan tre sekunder efter snabbaste tiden (som sattes i samma tävling). Nu är ju detta endurance racing och inte sprint, det hjälper inte att sätta ett snabbt varv om man missar 9 andra men nog skulle det vara trevligt att klättra lite på den listan.

Vi blev fyra i totalcupen även detta år. Egentligen är vi ju galet nöjda men med tanke på inledningen av säsongen, med två tredjeplatser, och tempot vi hade i rejs nummer tre (som sabbades av våra klantigheter på andra sätt) hade vi kanske hoppats på lite bättre. Men det är ändå små marginaler. Helt klart är att tankningsmissen i augusti blev väldigt kostsam. Utan den hade vi haft minst 1-2 poäng till vilket hade säkrat en pallplats.

Nu ska vi reflektera lite och se vad som händer nästa år!

Foton, som vanligt, hos Carina och Leif:

http://calemotorfoto.blogspot.se/

Film:

https://youtu.be/8vzAj1wF1z0

Gustaf


_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Våra race- och banåkarbilar
Meny       Upp       Tillbaka
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
NIzmo
Söderköping

Här sedan: 28 Jun 2007
Inlägg: 361
Tipsa Facebook   Inlägg  24 Sep 2017 09:12     Citera

Alltid kul att läsa racerapporterna även om man inte kommenterar så mycket thumbs up


_________________
Daniel Ollikkala - 200sx rs13
Mantorp 1:34:56 (2011)
Sviestad 1:05:15 (2012)
Våra race- och banåkarbilar
Meny       Upp       Tillbaka
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
therealpinto
Skellefteå

Här sedan: 09 Dec 2002
Inlägg: 4612
Tipsa Facebook   Inlägg  24 Sep 2017 09:25     Citera

Tack! Det är inte så lätt att kommentera för den som inte var där, kanske :-)

Jag har lärt mig att rapporterna är trevliga att titta tillbaka på senare. Det jag har skrivit om Caprin genom åren har varit värdefullt för att minnas vad, hur eller varför jag gjorde på ett viss sätt, 10 år senare...

Gustaf


_________________
---/In search of Maxwell's demon---/
Egentligen heter jag Gustaf Ulander - men therealpinto är väl vad folk känner till...
SFRo-besiktningsman i Skellefteå
Våra race- och banåkarbilar
Meny       Upp       Tillbaka
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Svara på inlägget  Forumlista  ->  Våra race- och banåkarbilar
Nissan Primera 2.0 eGT 1991 - Racerapport nr 5 -17, final!
tråden läst  
56305 ggr 
<<Föreg  1, 2, 3, 4, 5, 6

  << Föreg. ämne | Nästa ämne >>

Från request till response:
sec (varav server render 0.298 sec)
Webbrowser render:
sec
Dvs totalt:
sec